Zdroj: http://nepomuk.pionyr.cz/index.php?a=152  •  Vydáno: 28.8.2011 11:45  •  Autor: xx

Táborová dílna médi Pusíka

Pusíkova dílna byl druhý ročník týdenního tábora na naší klubovně v Nepomuku. V týdnu od 22.-26.8.2011 čtrnáct dětí tvořilo nádherné výrobky a také putovalo za poznáním v okolí Nepomuku. Hlavním vedoucím tábora byla Bc.Alena Březáková.

img img img

V pondělí přišlo na klubovnu čtrnáct dětí a pokud se podíváte na obrázky poznáte, že víc jak polovina je jich z našeho oddílu Pusík. Alena a Míra je informovali o programu tábora. Výtvarná dílna začala výrobou  mističky s mozaikou  a děti vytvořily nádherné broučky. Kolem 11 hodiny jsme se vypravil do informačního centra, prohlédli jsme si Malou galerii a vstupní místnost muzea. Putování začalo po naučné stezce a přes Knárovku, Klášter, mravenčí pěšinu jsme se dostali k Červenému mostu a to již byl kousek do Nepomuku. Prohlédli jsme si  kostel sv.Jana Nepomuckého, kde jsou vystaveny nové kostelní zvony. Zašli jsme do muzea sv.Jana Pod věží. Vrátili jsme se zpět na klubovnu a po svačině dodělávali  započaté výrobky.

V úterý jsme odlévali znamení zvěrokruhu a pletli jsme z pediku rybu. Kolem jedenácté jsme se vypravili za nutriemi do Tojic, Prošli jsme také dvoreckým kravínem.Zašli jsme do relaxační zahrady u Obrety a odtud už to byl kousek do Tojic. Zde jsme nakrmili 25 nutrii a na hřišti jsme se trochu vydováděli. Zpáteční cesta byla autobusem. Vedro bylo pořádné tak jsme byli rádi, že se vezeme.

Středeční výtvarná dílna  měla na programu  výrobu šperků z modelovací hmoty  Fimo. Připravili jsme si  korálky na výrobu řetízků, prstýnků a náušnic. V troubě jsme  korálky upekly a odpoledne po návratu z vycházky je nalakujeme. Ještě jsme zvládli vybarvit naše zvěrokruhy.  Vycházka byla naplánovaná do Vrčeně. Trochu jsme museli změnit program, protože v muzeu vláčků bylo zavřeno z důvodů nemoci. Namalovali jsme si kartičku se psem, protože název vesnice vznikl od toho, že na pocestné a také na sv.Vojtěcha psi vrčeli. Odhadovali jsme kolik asi těch psů potkáme. Počasí po nočním dešti bylo opět slunečné.Cesta tam byla autobusem. Vystoupili jsme ve Vrčení na návsi. Prohlédli jsme si místní školu  a připomněli jsme si, že už za osm dní nám to začne.Pomohli jsme s úklidem posečené trávy na dvorku. Za to jsme se mohli vydovádět na trampolíně. Opět byly znalostní otázky. Proč má Vrčeň ve znaku pádlo to víme, ale proč mají v rybníku sochu delfína to nevíme ( ten rybník byl zelený jako fotbalové hřiště). Na otázku, kdo známý chodil do vrčeňské školy byla správná odpověď, náš vedoucí Míra. Obešli jsme Vrčeň přes louky od Barochova mlýna a okolo koní na náves.Zašli jsem na hranolky do hospůdky Na Faře, Zpáteční cesta byla pěší a celkově to byla šesti kilometrová túra , která byla zakončena na zmrzlině v sídlišti. Těch vrčících pejsků bylo nakonec třicet dva. Míra nám slíbil, že čtvrteční vycházka bude doopravdy krátká.

Čtvrteční ráno na našem táboře bylo ve znamení vytváření nádherných  náhrdelníků a šperků z korálků, které jsme si ve středu připravili. Noční bouřka nám vzduch moc neochladila a v poledne už bylo opět kolem 30 stupňů tepla. Míra  jak slíbil, upustil od dlouhé vycházky. Zašli jsme k němu na zahrádku a osvěžili jsme se  u něj na zahradě v bazénku a nechyběla ani oblíbená trampolína. Museli jsme však ještě na zahradě vytvořit přívěšek ke klíčům  z Kumihima. Ještě jsme si odskočili na zmrzlinu a na klubovně jsme dotvořili naši pedikovou rybu.

Pátek byl poslední den našeho tábora. Hned po ránu jsme se vrhli na drátkování a byl vyroben další šperk do naší sbírky. Potom jsme vzpomínali, kde jsem všude byli a co jsme za ten týden vyrobili.Vše jsme  uvedli do našeho vzpomínkového tabla. Po svačině Míra připravil dvanáct soutěží v dovednosti a šikovnosti. Závěrem našeho tábora bylo promítání fotografií z našeho týdenního poznávání devatero řemesel a okolí Nepomuku. Připravili jsme výstavku všech výrobků a vedoucí Alena s Mírou a Janou předali účastnické listy. Taková byl náš tábor  s méďou Pusíkem a pionýry.